Ortak Sınav İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
12916
15:37
09.04.2019

1. Neden il geneli ortak sınav yapılıyor?

İl geneli yapılacak ortak sınavlarla birden çok alan uzmanı tarafından hazırlanmış ve incelenmiş soruların kullanıldığı, pilotlama çalışmaları yapılmış, kapsam geçerliliği yüksek, ölçme değerlendirme normlarının esas alındığı standart testler ile öğrencileri sınamak, öğrencilerin mevcut durumunun tespitini sağlamak ve verilecek dönütler ile kazanım eksikliklerinin giderilmesi amaçlanmaktadır.

 

2. Hangi derslerden hangi sınavlar ortak yapılacak?

2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı’nın ikinci döneminde sadece 9. sınıflarda Matematik dersinin 1. sınavı ortak yapılacaktır. Önümüzdeki yıllarda ortak sınav uygulaması sayısının farklı sınıf düzeylerinde ve derslerde artırılması planlanmaktadır.

 

3. Ortak sınavlar nerede ve ne zaman yapılacak?

Ortak sınav ve mazeret sınavları, kılavuzda belirtilen tarih ve saatlerde yapılacaktır. Öğrenciler olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında, okul müdürlüğünce daha önce belirlenen ve ilan edilmiş olan sınıflarda sınava alınacaklardır.

 

4. Ortak sınavlar hangi ders saatinde yapılacak ve süresi ne kadar olacak?

Ortak sınavlar il ve ilçelerdeki tüm okullarımızda belirtilen günde saat 10.10’da başlayacaktır. Sınav süresi 1 ders saatidir (40 dakika).

 

5. Sınavlar hangi okul türlerinde yapılacak ve özel okullar sınavlara katılacak mı?

Ortak sınav özel okullar da dahil olmak üzere ortaöğretim kademesinde tüm okullarımızda uygulanacaktır.(Mesleki Eğitim Merkezi(Çıraklık Eğitim) hariç)

 

6. Ortak Sınav ile Mazeret sınavı soruları aynı mı olacak?

Ortak sınav ve mazeret sınavı soruları aynı konu/kazanımlardan hazırlanacak ancak farklı sorulardan oluşacaktır.

 

7. Ortak sınavlarda hangi konudan/kazanımdan soru çıkacak?

 

Ortak sınav soruları Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği doğrultusunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ölçme Değerlendirme Merkezi koordinesinde Matematik komisyonu tarafından hazırlanacak olan belirtke tablosuna göre oluşturulacaktır. Belirtke tabloları ve sınav kılavuzu 05.02.2019 tarihinde nigdeodm.meb.gov.tr adresinde yayımlanmıştır. Ayrıca okullara resmî yazı ile gönderilmiştir.

 

8. İl genelinde farklı çevrelerde, farklı yüzdelik dilimlerle öğrenci alan okullarda ortak sınavın soruları hangi düzeye göre hazırlanacak?

 Ortak sınav soruları konu/kazanım bazlı olarak hazırlanacaktır. Soruların pilotlamaları yapılacak, pilotlama sonrasında madde istatistikleri incelenecektir. Testin güçlüğü orta düzeyde olacak şekilde, madde ayırt ediciliği yüksek olan maddeler seçilerek sınav kitapçıkları oluşturulacaktır.  Sınav soruları çevre/düzey merkezli değil ortak konu/kazanım merkezli olarak hazırlanacaktır.

 

9. Ortak sınavlarda hangi soru tipleri kullanılacak, soruların puan değeri eşit mi olacak?

Ortak sınavda çoktan seçmeli 5 seçenekli 20 soru bulunacaktır. Her soru 5 puan değerindedir.

 

10. Çoktan seçmeli maddelerde yanlış cevap doğru cevabı etkileyecek mi?

Her test için doğru cevap sayıları esas alınarak puanlar hesaplanacaktır. Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecektir.

 

11. BEP li öğrenciler de ortak sınava girecek mi?

Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde bireyselleştirilmiş eğitim programında (BEP) yer alan amaçlar esas alınır.

 

12. Yabancı uyruklu ve Suriyeli öğrenciler ortak sınava alınacak mı?

Yabancı uyruklu ve Suriyeli öğrenciler ortak sınava alınacaktır. Bu öğrenciler için farklı bir sınav yapılmayacaktır.

 

13. Ortak sınav kim tarafından hazırlanacak?

Ortak sınav tarihinden yaklaşık 4 ay önce her okul türünden Matematik öğretmenlerimizle ve tüm ilçe zümre başkanlarımızla istişare toplantısı yapılmış, görüş ve öneriler alınmıştır. Sınavla ilgili matematik komisyonu oluşturulmuş ve sorular hazırlanmıştır. Soruların pilot uygulaması, geçerlik ve güvenirlik testleri, dizgisi ve kitapçıkların oluşturulması İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ölçme Değerlendirme Merkezi tarafından yapılacaktır.

 

14. Ortak sınav kâğıtları kim tarafından okunacak?

Ortak sınavlar Ölçme Değerlendirme Merkezi tarafından değerlendirilecek sonrasında okul, şube ve öğrenci karneleri dağıtılacaktır.

 

15. Ortak sınav puanları e-okula girilecek mi?

Ortak sınavda alınan puan 9.sınıf Matematik dersi 2.dönem 1. sınav puanı olarak ders öğretmeni tarafından yönetmelikte belirtilen sürede e-okul sistemine girilecektir.

 

16. Ortak sınava girmeyen öğrencilerin durumu ne olacak?

Geçerli mazereti olmadan ortak sınav/ sınavlara katılmayan öğrencilerin durumları Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları yönetmeliği doğrultusunda e-okul sistemine “G” (girmedi) olarak işlenir. Geçerli mazeretini belgesiyle birlikte okul idaresine bildiren öğrenciler bir hafta sonra yapılacak olan mazeret sınavına gireceklerdir.

 

17. Ortak sınav sorularına itirazlar nasıl değerlendirilecek?

Öğrencilerin itirazları zümre kararıyla uygun görülürse okul idaresine bildirecek, okul idaresince iletilen itiraz Ölçme Değerlendirme Merkezi tarafından değerlendirilecektir.

 

18. Neden il geneli ortak sınav sadece 9. Sınıflarda yapılmaktadır?

2018-2019 Eğitim-Öğretim Dönemi’nde sadece 9.sınıflarda yapılmaya başlanan ortak sınav uygulaması her yıl daha çok sınıf seviyesine uygulanacaktır.

 

19. Niçin birinci sınavlar ortak yapılıyor?

İlk sınavın ortak yapılma nedeni öğretmenlere kazanımları yansıtan, kapsam geçerliliğinin yüksek olduğu ve kazanımlara uygun örnek sınav yaparak öncülük etmek. Birinci sınavda öğrenciler tarafından anlaşılmayan veya eksik olan kazanımın öğretmen tarafından ortak sınav sonucunda tespit edilerek bu kazanımın işlenmesi imkânının verilmesi için birinci sınavlar tercih edilmiştir.

 

Yayın Tarihi: 09.04.2019